fbpx
Terug
14 april 2022
|
3 min

Als u niet mag zitten, vallen wij om!

Het is 5 over 12 voor Hotel de Burg

Veel horeca-gelegenheden en winkels worden geraakt door de corona-crisis. Zo ook de winkels en de horeca in Domburg. Wij namen een kijkje bij Hotel de Burg. Hier gaan we in gesprek met ondernemer Gepko om erachter te komen hoe het met De Burg gaat en hoe ze de corona periode doorkomen. Ook praten we over het stille protest wat vorige maand is gehouden door de ondernemers in Domburg.

Hoe gaat het met jullie? Hoe komen jullie deze zware periode door?

”We mogen gelukkig onze deuren geopend houden, omdat we een hotel zijn. We mogen dus nog wel gasten ontvangen, maar voor de rest bijten we eigenlijk op een houtje. Domburg is gewoon helemaal uitgestorven. We doen onze stinkende best. We hebben nog wel een take-away met ongeveer onze normale kaart. Dat loopt gelukkig nog wel, maar het is niet genoeg.

Gelukkig komen er nog wel vaste klanten terug voor onze take-away. Zo heb je een stelletje dat bijna dagelijks lekker een kopje koffie komt afhalen. Ook vaste gasten uit Utrecht die wekelijks een koffietje komen drinken. Verder heb je nog een aantal vaste gasten die nog wel in het hotel komen slapen om gewoon eventjes weg te zijn uit huis. Daar doe je het nu nog voor.”

Kun je iets vertellen over het protest wat jullie vorige maand hebben gehouden?

”Jazeker! We wilden erg graag een stil protest houden, omdat we gewoon niet gehoord worden door de overheid. Gezamenlijk met de detailhandel en de horeca in Domburg hebben we stil geprotesteerd. Het tijdstip dat we hadden gekozen was vijf over twaalf, want het is geen vijf voor twaalf meer… We zijn er allang overheen. Dat was de voornaamste reden dat we het protest hebben gehouden. Helaas niet landelijk, maar veel ondernemers uit Zeeland en Noord-Brabant hebben meegedaan.”

Hoeveel ondernemers deden er mee uit Domburg?

”Precies getal weet ik niet, maar in Domburg deden er meer dan 90 ondernemers mee. Hier in de straat een stuk of 60 en dan had je er ook nog een paar op het strand.”

Wat waren de reacties op het protest?

”We hebben gelukkig heel veel positieve reacties gekregen en eigenlijk geen negatieve. Dat zegt al genoeg vind ik. Steeds meer mensen zijn er helemaal klaar mee. Zij gaan er nu met de horeca in mee dat het niet meer zo langer kan. Op de dag van het protest liepen veel mensen op straat, het was dan ook prachtig weer. We hadden 200 stoelen buiten gezet uit protest. Daar moesten we nog wel eens mensen vanaf halen. Voor de rest hebben we ook veel positieve reacties gehad van bijvoorbeeld artsen en politici. Ook Horeca Nederland was erg positief. We hebben op een goede manier geprotesteerd, zonder dat het te schreeuwerig werd. Heftige protesten en rellen hebben toch geen nut.”

Wat missen jullie nou het meest in de coronaperiode?

”Tsja.. we missen het toch wel echt om onze gasten in de watten te leggen. Mensen werken omdat ze moeten werken, maar als ik namens mijn collega’s spreek is dit ook echt onze hobby. Het is allemaal heel dubbel, want zeven dagen in de week zijn we hier. Het is niet alleen je sociale contacten of je geld dat je wordt afgenomen, maar ook echt je plezier in je werk dat je doet. Je passie.”

Wat zijn de toekomstplannen voor de Burg?

”Eerst maar eens hopen dat we een jaartje open mogen blijven. Zorgen dat we dan een beetje de schade proberen te beperken. Verder zal het roeien worden met de riemen die we nog hebben, maar we gaan ervoor!”

Wat is het allereerste wat je gaat doen, als er ineens helemaal geen maatregelen meer zouden zijn?

”Haha… Ik zou de deuren hier open gooien en dan gaan we keihard knallen als bedrijf. Daarna wordt het weken feesten met z’n allen, want iedereen wilt natuurlijk weer helemaal los gaan. Ik zou alles tegelijkertijd gaan vieren van wat we gemist hebben afgelopen tijd: carnaval, kerst, kermis… alles!”